Przepis i sposób przygotowania na: Zebra wg Patrycji
Mąkę przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajeczno - cukrowej wsyp część mąki, wlej połowę oleju, dosyp resztę mąki i wlej pozostały olej. Wszystko dokładnie zmiksuj. Na sam koniec wlej gazowaną oranżadę.
Tak przygotowaną puszystą masę podziel na dwie części.
Do jednej wsyp 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto wylewaj naprzemienne na kwadratową blaszkę starając się, aby wyszły ładne esy - floresy.
Ładne zygzaki na wierzchu ciasta możesz uzyskać za pomocą łyżki.
*jeżeli użyjesz gazowanego napoju np. o smaku czerwonych pomarańczy Twoje ciasto będzie miało ładny różowy odcień. ;-)
Ciasto piecz około 45 minut w temp 150 stopni.
Smacznego :)