Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone w soli

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Znacie sposób na pieczenie ziemniaków w soli? Jeśli nie, to to prosty i sprawdzony przepis, który bez problemu wykorzystacie w swojej kuchni!

Składniki:

ziemniaki 1 kg
sól 50 g
mąka 150 g
bryndza 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone w soli

Podpatrzyłam ten sposób pieczenia kiedyś w Internecie – i wszystkim polecam! Tak przygotowane ziemniaki imitują te prosto z ogniska. Jednocześnie są gotowe do spożycia po pieczeniu razem ze skórką, która jest słona i chrupiąca. 

1. Ziemniaki wyszoruj pod wodą. Przełóż do miseczki i zalej wodą.

2. Mąkę wymieszaj z solą. Mikstura ma być dość słona, ale bez przesady. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

3. Ziemniaki obtocz dokładnie w mące z solą i ułóż na blaszce do pieczenia.

4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę. Pod koniec pieczenia wbij w nie nożyk i sprawdź czy już są miękkie. Czas pieczenia może się wahać od 40 minut do 1,5 godziny w zależności od wielkości i gatunku ziemniaków.

5. Ziemniaki po upieczeniu mają fantastyczną, słoną skórkę i wyglądają jak z ogniska. 

6. Ziemniaki rozkrój i nałóż do środka odrobinę bryndzy. Możesz je też posypać szczypiorkiem.

Sprawdź inne przepisy na pieczone ziemniaki:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak