Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zasmażane po chłopsku
Cebulę obrać i pokroić razem z boczkiem i szynką w kosteczki (cebula na drobniejsze). Następnie na rozgrzanym oleju podsmażyć lekko cebulę, później dodać pokrojony boczek - smażyć 5 min na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Następnie dodać do tego pokrojone plasterki ziemniaków. Smażyć do momentu, aż ziemniaki zarumienią się na złoty kolor z każdej strony.
Jajka zmiksować z mlekiem, doprawiając je kolejno solą, pieprzem i gałką muszkatołową. następnie do tak przygotowanej masy jajecznej dodać drobniutko posiekany szczypiorek, pokrojoną w drobne kosteczki szynkę oraz posiekanego na plasterki ogórka.
Powstałą masą zalać zasmażkę ziemniaczaną, znajdującą się na patelni (w trakcie smażenia) i poczekać aż całość się dokładnie zetnie. Następnie delikatnie wymieszać - obracając na drugą stronę.
Smacznego ;)