Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zasmażane z jajami i wędzonką
Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Wędzonkę pokroić na niecko większe paski. Następnie razem z cebulą podsmażyć ją na wolnym ogniu na rozgrzanym oleju.
Ziemniaki obrać i pokroić w około 0,5 centymetrowe plasterki, a następnie dodać je do podsmażanej na patelni wędzonki i cebuli. Po 5 minutach całość przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Jajka zmiksować ze śmietaną, po czym powstałą masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zalać nią ziemniaki, cebulę i wędzonkę, znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Wierzch zapiekanki delikatnie pokropić olejem.
Zapiekankę wstawić do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika i podpiekać z 6 minut. Przed podaniem gotowe danie można do smaku posypać cieniutko posiekaną natką pietruszki.
Smacznego ;)