Przepis i sposób przygotowania na: Zupa bananowa z czereśniami
1. Kompot: Czereśnie gotujemy z wodą i cukrem do miękkości owoców. Kompot przecedzamy. Studzimy.
2. Warstwa czereśniowa: W połowie szklanki kompotu rozpuszczamy mąkę kukurydzianą. Czereśnie myjemy i pozbawiamy ogonków i pestek. Szklankę kompotu zagotowujemy wraz z czereśniami. Do zagotowanego wlewamy rozpuszczoną mąkę kukurydzianą. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Krem bananowy: Banany obieramy, kroimy i blendujemy. Banany przekładamy do miski i miksujemy wraz z mlekiem (dajemy stopniowo) i sokiem z cytryny. Stopniowo wsypujemy krem waniliowy przy tym miksując.
4. Składanie: Do miseczki dajemy krem bananowy, następnie warstwę czereśniową. Gotowe! Smacznego!