Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupa cebulowa na bulionie warzywnym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 8 sztuk
masło 4 łyżki
mąka 2 łyżki
por 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
marchew 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
ziele angielskie 5 ziaren
ser żółty 100 gram
śmietana 12% 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa na bulionie warzywnym

Marchew, por i seler oczyszczam, dodaję sól, pieprz oraz ziele angielskie i gotuję bulion warzywny.
Do odcedzonego bulionu dodaję obraną, pokrojoną i podsmażoną cebulę, po czym całość gotuję. Pod koniec gotowania do szklanki wlewam 100 ml bulionu i rozrabiam go ze śmietaną, po czym dodaję zawartość do bulionu i dokładnie mieszam.
Bulion przelewam do miseczek, a do każdej z nich nakładam łyżkę startego sera. Miseczki z zupą wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C i trzymam do momentu roztopienia sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak