Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupa - pychotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 150 ml
mleko 750 ml
cukier 180 g
żółtko jajek 8
pomarańcza 1
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 g
laska wanilii 1
jagody 100 mrożone
poziomki 100 mrożone
maliny mrożone 100 g
mrożone truskawki 100 g
czekolada gorzka 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa - pychotka

Odłożyć 600 ml mleka, 5 żółtek i 120 g cukru - potrzebne na krem angielski.
Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Zetrzeć gorzką czekoladę.
Na lekkim ogniu ugotować 150 ml mleka ze śmietaną.
Zmiksować 3 żółtka i 60 g cukru aż do białości, potem wlać mleko-śmietanę, wciąż mieszając.
Przełożyć do garnka i gotować 5 minut na lekkim ogniu, nie przestając mieszać i nie doprowadzając do zagotowania.
Gdy jest gęsta masa, wsypać startą czekoladę, wciąż mieszając.
Zdjąć z ognia i dodać wysuszoną żelatynę. Do lodówki na 12 godzin.

Przygotować krem angielski (600 ml mleka zagotować z 1 laską wanilii przekrojoną na pół. Utrzeć 5 żółtek i 120 g cukru aż do białości. Wlać mleko waniliowe, wymieszać i wlać do garnka. Gotować na lekkim ogniu nie przestając mieszać. Przefiltrować przelewając do innego zbiornika, przykryć, ostudzić i zachować w chłodnym miejscu).

Obrać pomarańcz do samego miąższu.
Przelać krem angielski do misek deserowych. Pośrodku dać czekoladowy pulpet - 2 łyżeczki.
Porozstawiać też kawałki pomarańczy i mrożonych owoców.
Można też laskę wanilii. Podawać na zimno.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 21.02.2014 17:53
bardzo fajny przepis, wypróbuję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak