Przepis i sposób przygotowania na: Zupa - pychotka
Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Zetrzeć gorzką czekoladę.
Na lekkim ogniu ugotować 150 ml mleka ze śmietaną.
Zmiksować 3 żółtka i 60 g cukru aż do białości, potem wlać mleko-śmietanę, wciąż mieszając.
Przełożyć do garnka i gotować 5 minut na lekkim ogniu, nie przestając mieszać i nie doprowadzając do zagotowania.
Gdy jest gęsta masa, wsypać startą czekoladę, wciąż mieszając.
Zdjąć z ognia i dodać wysuszoną żelatynę. Do lodówki na 12 godzin.
Przygotować krem angielski (600 ml mleka zagotować z 1 laską wanilii przekrojoną na pół. Utrzeć 5 żółtek i 120 g cukru aż do białości. Wlać mleko waniliowe, wymieszać i wlać do garnka. Gotować na lekkim ogniu nie przestając mieszać. Przefiltrować przelewając do innego zbiornika, przykryć, ostudzić i zachować w chłodnym miejscu).
Obrać pomarańcz do samego miąższu.
Przelać krem angielski do misek deserowych. Pośrodku dać czekoladowy pulpet - 2 łyżeczki.
Porozstawiać też kawałki pomarańczy i mrożonych owoców.
Można też laskę wanilii. Podawać na zimno.