Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z ryżem i ziemniakami
Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kucharka.
Ugotować wywar.
Kiedy serduszka są miękkie dodać utartą grubo marchewkę i seler.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, włożyć do osobnego garnka, zalać gorącą wodą, dodać ryż oraz trochę kucharka - gotować do miękkości.
W międzyczasie wypłukać dokładnie liście szczawiu, osączyć i pokroić w paski - dodać do zupy razem z ziemniakami i ryżem (z wywarem).
Zupę gotować kilka minut, aż szczaw odda swój smak zupie.
Posiekać drobno cebulę i zrumienić na oleju - dodać do zupy.
Doprawić całość wyciśniętym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Dolać mleko.
Zupę rozlać do talerzy i przybrać posiekanymi jajkami.