Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa podwawelska 40 dkg
woda 2 l
ząbek czosnku 1 szt
zakwas na żur 500 ml
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
śmietana 18 proc 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
jajko 4 szt
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kiełbasę wrzucić do garnka, zalać woda i gotować ok 20 min. Po tym czasie wyjąć kiełbasę ,a do wywaru dodać przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki i zakwas na żurek. Całość gotować około 15 min. Śmietanę wymieszać z mąką , dodać do zupy. Na koniec dodać majeranek, doprawić. Jajka ugotować na twardo, obrać. Jajka i kiełbasę pokroić w grubą kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Gorący żurek rozlać do podłużnych miseczek. Na wierzchu układać paskami na przemian kiełbasę, jajka , natkę pietruszki na wzór pisanki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 05.02.2017 19:27
Dzięki.)))
adelajda 30.01.2017 22:43
ładnie podany :)
Renata9 30.01.2017 22:29
Smaczny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak