Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na domowym zakwasie
Kroki postępowania
Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz chleb. Całość delikatnie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na około 3 dni. Zakwas mieszamy każdego kolejnego dnia (drewnianą łyżką).
![Krok 1 - Żurek na domowym zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zurek-na-domowym-zakwasie1-2.jpg)
![Krok 2 - Żurek na domowym zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zurek-na-domowym-zakwasie2-2.jpg)
Kiełbasę kroimy na mniejsze części. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
![Krok 3 - Żurek na domowym zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zurek-na-domowym-zakwasie3-2.jpg)
Gotowy rozlewamy na talerze lub do chlebowych miseczek. Podajemy z jajkiem
![Krok 4 - Żurek na domowym zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zurek-na-domowym-zakwasie4-2.jpg)