Przepis i sposób przygotowania na: Zwijane bułeczki
Kroki postępowania
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki.
Dokładamy resztę składników : rozczyn drożdżowy , cukier waniliowy, resztę letniego mleka , kurkumę i olej.
Dokładnie wyrabiamy ciasto, wprowadzając w nie jak najwięcej powietrza.
Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![Krok 1 - Zwijane bułeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zwijane-buleczki1-2.jpg)
Smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Ciasto składamy do środka na trzy części.
Następnie kroimy je na 4-5 cm. paski .Każdy pasek nacinamy do 3/4 wysokości.
![Krok 2 - Zwijane bułeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zwijane-buleczki2-2.jpg)
Potem dowalnie łączymy nadając różne kształty ( podobnie jak serduszka).
Końce łączymy białkiem.
![Krok 3 - Zwijane bułeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zwijane-buleczki3-2.jpg)
Pieczemy ok.20-30 minut w 180 C.
Po upieczeniu możemy posmarować lukrem.
![Krok 4 - Zwijane bułeczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/zwijane-buleczki4-2.jpg)