Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli ricotta ze szpinakiem
2.Przygotować farsz: szpinak ugotować na parze ( ok 10 minut),odcedzić i zblędować, następnie połaczyć go z ricottą,parmezanem, wymieszać i doprawić do smaku.
3.Ciasto podzielić na pół, pierwszą część rozwałkować na grubość 1-2 mm i równych(ok 4-5 cm) odstępach kłaść łyżkę farszu. Następnie rozwałkować drugą część i przykryć nią część z farszem.Lekko przyhnieść. Wycinać ravioli okrągłę lub kwadratowe w zależności czy mamy nożyk czy specjalny przyrząd do wycinania ravioli ( ja korzystałam z tego drugiego).
4.Przed włożeniem do gotującej się wody sprawdzić czy ravioli są dobrze sklejone na brzegach, jeśli tak to gotować je 2 minuty.
5.Podawać z sosem pomidorowym z bazylią*.
*Sos pomidorowy:
Można użyć gotowego lub:
1 cebulę pokroić drobno, podsmażyć na oleju, zalać 250 ml pomidorami pelati, sól,pieprz do smaku i dusić na wolnym ogniu ok 30 minut. Tuż przed wyłączeniem dodać kilka listków bazylii.