Przepis i sposób przygotowania na: Raviolini z ricottą w sosie pomidorowym
2.Na stolnicę wysypać mąkę, potem mieszając widelcem wlewać żółtka, następnie zagniatać rękami. Na początku ciasto ciężej się wyrabia niż ciasto z białkiem, lecz po kilku minutach trudów staje się sprężyste, elastyczne i gładkie. Gdyby na początku wyjątkowo trudno się wyrabiało ( co zależy czasem od mąki) może to oznaczać,że potrzebuje jeszcze odrobinę wody, wtedy należy po prostu dodać 2 łyżki wody mineralnej i kontynować wyrabianie. Gotowe ciasto rozpoznacie po idealnej gładkości, giętkości i jednolitości pasty;Cały proces wyrabiania trwa około 10-15 minut;
3.Wyrobione ciasto należy owinąć folią spożywczą i zostawić w lodówce na min. 1/2 h (można i więcej jeśli jesteście zajęci);
4.Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju; Połowę cebulki wymieszać z ricottą, doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić farsz do lodówki;
5.Do drugiej połowy cebulki dodać pomidory, pół łyżeczki soli,łyżeczkę cukru i dusić na wolnym ogniu 20-25 minut; Na samym końcu posypać świeżym koperkiem;
6.Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować na cieniutki, prawie,że prześwitujący placek i kroić formować pierożki; Ja użyłam formy do ravioli, ale można też metodą tradycyjną, czyli rozwałkować ciasto na 1-2 mm grubości;Na połowie w równych odstępach kłaść farsz z ricotty, przykryć drugą połową,usunąć powietrze,zlepiać pierożki i kroić;
Kawałki ciasta,które zostaną z krojenia pierożków, można ponownie zagnieść dodając odrobinę wody, lecz by pasta nie stała się zbyt twarda, powinna ponownie odpocząć w lodówce przed rozwałkowaniem;
6.Pierożki gotować we wrzątku około 3-4 minut;
7.Wykładać na talerze i polać sosem pomidorowym;
Smacznego!