Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane cukinie na ostro o smaku gyros
Kroki postępowania
Cukinie myjemy, osuszamy. Przekrawamy każdą na pół wzdłuż. Usuwamy gniazda nasienne za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów.
![Krok 1 - Faszerowane cukinie na ostro o smaku gyros foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/faszerowane-cukinie-na-ostro-o-smaku-gyros1-2.jpg)
Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy błonki, kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy drobno. Paprykę, paprykę chili oraz pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy kurczaka z cebulą oraz przyprawą do gyrosa, dodajemy papryki oraz pomidory, doprawiamy resztą przypraw. Dusimy farsz do odparowania nadmiaru płynów.
![Krok 2 - Faszerowane cukinie na ostro o smaku gyros foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/faszerowane-cukinie-na-ostro-o-smaku-gyros2-2.jpg)
Na dno każdej cukinii kładziemy odrobinę sera żółtego.
![Krok 3 - Faszerowane cukinie na ostro o smaku gyros foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/faszerowane-cukinie-na-ostro-o-smaku-gyros3-2.jpg)
Każdą uzupełniamy farszem oraz posypujemy ponownie obficie serem żółtym. Pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do 150 st. Podajemy na ciepło posypane natką pietruszki.
![Krok 4 - Faszerowane cukinie na ostro o smaku gyros foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/faszerowane-cukinie-na-ostro-o-smaku-gyros4-2.jpg)