Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brukselką
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mąkę i smażymy kilka chwil. Następnie zalewamy wszystko śmietanką i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Podgrzewamy często mieszając aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Przygotowanie zapiekanki:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy na bok. Kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebule kroimy w plasterki. Brukselkę blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Makaron, kurczaka, cebulę i brukselkę łączymy razem, przekładamy do naczynia do zapiekania i zalewamy przygotowanym sosem. Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i mazzarellą.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Zapiekamy pod przykryciem aż ser się rozpuści. Po tym czasie odkrywamy naczynie i podpiekamy ok. 5 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.