Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z porem, marchewką, oliwkami i fasolą
Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy olej, sól, mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto, odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy na wysypaną delikatnie mąką stolnicę i wałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy około 20 minut do wyrośnięcia.
Fasolę osączamy na sicie. Cebulę kroimy w piórka, oliwki na pół. Marchewkę obierakiem do jarzyn kroimy w cieniutkie talarki, pora w paseczki, przekładamy do miski, mieszamy z olejem i odrobiną soli. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koncentrat mieszamy dokładnie z ketchupem.
Pizzę smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy oliwki, fasolę. Marchewkę wymieszaną z porem rozkładamy równomiernie na całej pizzy. Na samym końcu rozkładamy cebulę. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez około 30 minut.
Podajemy udekorowaną świeżym lubczykiem.