Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z warzywami
Przygotowanie risotto wymaga czasu i cierpliwości. to popularne, pochodzące z Włoch danie. Żeby je przygotować potrzebujesz specjalną odmianę ryżu - arborio, camaroli lub baldo. Ryż jest najpierw smażony w oliwie, a potem gotowany w bulionie i winie. Bulion dodaje się stopniowo i powoli. Trwa to około 20-30 minut. Na koniec dodajemy składniki - warzywa, grzyby lub owoce morza. Całość zwieńczamy masłem i parmezanem.
1. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulkę w paski. Na patelni dusimy pieczarki. Gdy odparuje woda dodajemy paprykę, cukinię oraz ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
2. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulkę i smażymy do zeszklenia. Następnie wsypujemy ryż. Chwilkę smażymy, a następnie podlewamy szklanką bulionu co jakiś czas mieszając. Gdy bulion zostanie wchłonięty, podlewamy kolejną porcją aż ryż będzie miękki.
3. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy warzywa (wcześniej lekko poduszone). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przed końcem dodajemy łyżkę masła oraz posypujemy startym parmezanem. Podajemy gorące.
Smacznego:)