Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Hamburger z indyka i cieciorki, odc. 18
Przygotowujemy miskę z zimną wodą. Do drugiej miski przekładamy mięso mielone z indyka, dodajemy musztardę sarepską, rozgniecioną cieciorkę, śmietanę, pokrojone suszone pomidory, 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku przyprawą do indyka. Zanurzamy ręce w wodzie i wyrabiamy masę. Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety.
Ciabatty kroimy na pół, podpiekamy na suchej patelni i zdejmujemy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z dwóch stron burgery z mięsa i cieciorki. Przekładamy na ręcznik papierowy. Na oleju po burgerach podsmażamy szpinak, doprawiając solą.
Ciabatty smarujemy serkiem meksykańskim. Cebulę, pomidora i ogórki kroimy w plastry. Na dolne części ciabatty nakładamy szpinak, następnie burgera, po 2 plastry pomidora, po plastrze cebuli i po kilka plastrów ogórka. Całość przykrywamy plastrem sera gouda i drugą połówką ciabatty.