Przepis i sposób przygotowania na: " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką "
To przepis na marchewkowe ciasto z orzechową strużką, czyli sosem z orzechów ziemnych. To świetne połączenie wilgotnego ciasta marchewkowego z orzechami.
Kroki postępowania
Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną! pianę. Dodajemy cukier i cały czas miksując dodajemy po kolei żółtka.
![Krok 1 - " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką " foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/soczyscie-marchewkowe-z-orzechowa-struzka1-2.jpg)
Do masy delikatnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, posiekane orzechy włoskie. Dokładamy marchew i dokładnie mieszamy.
![Krok 2 - " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką " foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/soczyscie-marchewkowe-z-orzechowa-struzka2-2.jpg)
Powstałe ciasto wlewamy do foremki keksowej (u mnie niezawodna silikonowa!). Pieczemy w temperaturze 180 st. około 50 minut.
* Ciasto po upieczeniu wychodzi delikatne i mokre!
(co widać na zdjęciach!)
Świetnie smakuje również po schłodzeniu w lodówce, kiedy już konsystencja zrobi się bardziej zwarta.
![Krok 3 - " Soczyście marchewkowe z orzechową strużką " foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/soczyscie-marchewkowe-z-orzechowa-struzka0-2.jpg)
Sos: wymieszaj masło orzechowe z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Syrop klonowy możesz zastąpić płynnym miodem.
Smacznego!