Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

a'la Żurek II

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości wędzone 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
cebula 1-2 sztuki
boczek 300 gram
pieczarki 200 gram
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 2 sztuki
zakwas na żur 1 butelka
sól do smaku 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1\3 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: a'la Żurek II

Kroki postępowania

1
Robimy wywar na kości wędzonej.
Krok 1 - a'la Żurek II foto
2
Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy 15 minut.
Krok 2 - a'la Żurek II foto
3
Cebulę i boczek kroimy na mniejsze kawałki i ....
Krok 3 - a'la Żurek II foto
4
podsmażamy na patelni do zrumienienia.
Krok 4 - a'la Żurek II foto
5
Pieczarki kroimy w plastry i razem z podsmażonym boczkiem dodajemy do wywaru z ziemniakami. Dodajemy także przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek , pieprz, sól do smaku....oraz marchew i pietruszkę pokrojone w drobne słupki.,
Krok 5 - a'la Żurek II foto
6
Na samym końcu wlewamy żur z butelki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Smacznego :)
Krok 6 - a'la Żurek II foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 11.01.2015 13:39
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak