Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa mocno pomarańczowa
Kroki postępowania
Ze sparzonych pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce. Pomarańcze obrać z resztek skóry, podzielić na cząstki i ewentualnie usunąć pestki.
![Krok 1 - Babka drożdżowa mocno pomarańczowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babka-drozdzowa-mocno-pomaranczowa...1-2.jpg)
W misie robota umieścić jajka, cukier, sól i zamieszać hakiem. Wsypać mąkę, drożdże, dolać letnie mleko, stopniowo masło i wyrabiać z 10 minut ciasto.
![Krok 2 - Babka drożdżowa mocno pomarańczowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babka-drozdzowa-mocno-pomaranczowa...2-2.jpg)
Wsypać startą skórkę z pomarańczy i z 2 minuty wyrabiać ciasto. Nakryć misę ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po wyrośnięciu chwilę zamieszać ciasto.
![Krok 3 - Babka drożdżowa mocno pomarańczowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babka-drozdzowa-mocno-pomaranczowa...3-2.jpg)
Do formy silikonowej z kominkiem przełożyć połowę ciasta rozciągając w formie, poukładać cząstki pomarańczy.
![Krok 4 - Babka drożdżowa mocno pomarańczowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babka-drozdzowa-mocno-pomaranczowa...4-2.jpg)
Na pomarańcze rozłożyć resztę ciasta i dodać pozostałe cząstki pomarańczy.
![Krok 5 - Babka drożdżowa mocno pomarańczowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babka-drozdzowa-mocno-pomaranczowa...5-2.jpg)
Piec w 200 stopni około 40-45 minut. Babkę wyjąć z formy jak będzie wystudzona.
![Krok 6 - Babka drożdżowa mocno pomarańczowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babka-drozdzowa-mocno-pomaranczowa...6-2.jpg)
Babkę posypać pudrem cukrem.
![Krok 7 - Babka drożdżowa mocno pomarańczowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/babka-drozdzowa-mocno-pomaranczowa...7-2.jpg)