Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka - tulipan

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
mąka 1 szklanka+1 łyżka
cukier 1 szklanka
olej rzepakowy 1/2 szklanki
kisiel żurawinowy 1 opakowanie
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka - tulipan

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodawać cukier.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na przemian dodawać z olejem do miski z pianą.
Krok 1 - Babka - tulipan foto
2
Następnie podzielić ciasto na 4 części-najlepiej przygotować sobie 4 miski lub garnki i nakładać do każdego po 1 łyżce ciasta aż do momentu gdy w głównej misce już nie będzie ciasta.
Krok 2 - Babka - tulipan foto
3
Do pierwszej części dodać 1 łyżkę mąki i 2 żółtka i wymieszać dobrze mikserem. Przelać do keksówki.
Krok 3 - Babka - tulipan foto
4
Następnie do drugiej części dodać kakao i 1 żółtko i znów wymieszać. Wylać na pierwszą warstwę.
Krok 4 - Babka - tulipan foto
5
Do trzeciej części ciasta dodać proszek kisielowy oraz ostatnie żółtko. Wymieszać. Wylać na wierzch.
Krok 5 - Babka - tulipan foto
6
Do ostatniej części ciasta dodać mak i wymieszać. Wylać na górę. Przez środek ciasta rozciąć. Piec około 60 minut w 190 st.
Ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 6 - Babka - tulipan foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 13.02.2014 18:45
pięknie się prezentuje, na pewno pyszna wyszła!
adelajda 13.02.2014 16:23
ja ogólnie nie lubię babki ale Twoja wygląda tak apetycznie :)
Rafał10 13.02.2014 14:41
pyszna babka :) wręcz idealna, nie dość że świetnie się prezentuje to jej skład powala... zjadłabym z wielką przyjemnością :)
Piotr-21 13.02.2014 14:12
pyszna babka
Barbara/zuza22_85 13.02.2014 14:03
bardzo smaczna
agnieszka131919 13.02.2014 13:18
ślicznie się prezentuje, pycha
monikaT83 13.02.2014 13:14
Bardzo dziekuję za miłe słowa:) ja ją po raz pierwszy przygotowałam ale na pewno nie ostatni, mam zamiar na Wielkanoc ja zrobić w iście wiosennych kolorach:)
kornelcia 13.02.2014 13:02
babeczka zawsze dobra
olla85 13.02.2014 12:58
Oj jak dawno nie robiłam i nie jadłam tego ciasta :) A bardzo lubię. Również za wygląd, bo pięknie się prezentuje :) Twoje wyszło idealnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak