Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bakłażany faszerowane makaronem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
makaron 150 g
papryka czerwona 1/2 szt
passata pomidorowa 300 ml
ząbki czosnku 2 szt
cebula 1 duża
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 6-7 łyżek
udko z kurczaka 1 szt (ugotowane)
olej do smażenia 2 łyżki
szczypiorek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany faszerowane makaronem

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż. Za pomocą nożyka do jarzyn nacinamy je wzdłuż, od strony miąższu, uważając by nie naciąć skóry. Następnie skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy około 30 min w temperaturze 180°C, studzimy i wybieramy miąższ przy pomocy łyżeczki.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek, smażymy chwilkę by czosnek się nie przypalił, dodajemy passatę i poszarpane mięso z kurczaka, oprószamy tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy chwilę.

Do sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i faszerujemy nim połówki bakłażanów.

Jegomości (Oj! Podoba nam się! :P) wrzucamy do piekarnika na 20 min (180°C).

Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 17.09.2016 12:27
dobry pomysł
Wacław 17.09.2016 10:28
bardzo pyszne danie :-)
Edith85 17.09.2016 10:09
Ciekawy farsz
mysza75 17.09.2016 09:57
uwielbiam bakłażany coś pysznego
AniaHania 17.09.2016 09:10
uwielbiam faszerowane bakłażany ale z makaronem jeszcze nie przyrządzałam :-)
patryska76 16.09.2016 22:46
smaczny bakłażan ;-)
ilka01 16.09.2016 22:19
pyszności : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak