Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowy chleb z marchewką
Do miski wsypuje mąkę, dodaje jajka, marchew,szczyptę soli, olej, drożdże z mlekiem oraz ostudzone siemie lniane. Ciasto chwilę wyrabiam aż będzie gęste i lepkie. Miskę z ciastem przykrywam lnianą ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5h).
Po wyrośnięciu ciasto z miski przekładam do 2 małych keksówek lub 1 dużej podłużnej formy wysmarowanej odrobiną oleju. Formy z chlebem zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190 stopni. Wierzch chleba wygładzam mokrą łyżką i posypuję pestkami dyni, ziarnami słonecznika, siemieniem lub makiem. Chleb piekę 40-50 minut. Po upieczeniu studzę na kratce.