Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa obgotowana-obsmażana
Kroki postępowania
Włożyć kiełbaski i chwilę dusić w sosie.
Podawać z ziemniakami puree , surówką posypane resztą usiekanej natki pietruszki.
* Nie lubię gdy kiełbasa jest tylko sparzona dla tego nie wkładam jej do wrzątku jak to jest w zwyczaju u większości gotujących, a do zimnej wody i doprowadzam do wrzenia.
** Wywar ostudzić i wstawić do lodówki na zrobienie zupy drugiego dnia ( no chyba , że gotujemy od razu).
Z reguły kiedy planuję żurek lub barszcz biały to robię go na białej kiełbasie .
System jest prosty : wywar z obgotowania kiełbasek mam na zupę , a kiełbaski wyjmuję i opiekam na maśle ( podaję z ziemniakami , surówką i barszczem do popicia) .Jak na moje potrzeby są to 2 posiłki bo na drugi dzień gotuję gęsty barszcz lub żurek z ziemniakami i dodatkami.