Przepis i sposób przygotowania na: Bigos gajowego - podwójnie grzybowy
Zamarynować przez 24-36 godzin w ulubionej marynacie.
Mięso osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na smalcu na rumiano, pod koniec dodać paprykę i kminek, przełożyć do dużego garnka.
Zalać gorącą wodą i dusić godzinę.
Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i ew. przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna.
Przesiekać i dołożyć do duszącej się dziczyzny.
Dołożyć przyprawy, suszone grzyby, zioła - podlać wodą i dusić do miękkości.
Co jakiś czas przemieszać i podlać wodą w razie konieczności.
W międzyczasie przesmażyć świeże grzyby leśne razem z posiekaną cebulą - dodać do bigosu, kiedy jest prawie gotowy.
Doprawić czosnkiem, pieprzem ziołowym, kolendrą.