Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa szachownica z bitą śmietaną
Dodać żółtka i delikarnie wymieszać na najniższych obrotach.
Dosypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną - wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Masę biszkoptową podzielić na połowę.
Jedną część upiec w keksówce posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Do drugiej części dodać przesiane kakao, wymieszać ostrożnie mikserem i wlać ciasto do drugiej identycznej formy.
Piec w temp.170-180*C, aż biszkopt zacznie odstawać od brzegów formy.
Sprawdzić patyczkiem stopień wypieczenia.
Ciasta pozostawić do ostygnięcia.
Każdy biszkopt przeciąć w poprzek na dwie połowy, a następnbie wzdłuż - otrzymując 4 podłużne części.
Ubić kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego oraz zagęstników.
Składać szachownicę łącząc naprzemian jasne i ciemne ciasto - sklejać bitą śmietaną.
Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałą bitą śmietaną i posypać orzeszkami.
Wychodzą dwa gotowe ciasta.
Owinąć je folią spożywczą lub papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na kilka godzin.