Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z jajkiem
Kroki postępowania
Buraka obrać, umyć i przekroić na 8 części. Wrzucić do garnka, wsypać przyprawę warzywną, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut.
![Krok 1 - Botwinka z jajkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/botwinka-z-jajkiem3-2.jpg)
W tym czasie ziemniaki i marchew obrać (oskrobać), umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka.
![Krok 2 - Botwinka z jajkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/botwinka-z-jajkiem4-2.jpg)
![Krok 3 - Botwinka z jajkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/botwinka-z-jajkiem5-2.jpg)
Botwinkę przebrać, umyć. Łodyżki posiekać drobno i wrzucić do garnka.
![Krok 4 - Botwinka z jajkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/botwinka-z-jajkiem6-2.jpg)
Liście poszatkować i dodać tuż przed końcem gotowania wraz z posiekanym porem.
![Krok 5 - Botwinka z jajkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/botwinka-z-jajkiem7-2.jpg)
Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem. Dodać sok z cytryny.
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Koperek posiekać. Na talerze wlać porcje zupy, dołożyć jajko i posypać całość koperkiem.
![Krok 6 - Botwinka z jajkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/botwinka-z-jajkiem8-2.jpg)