Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdzowe z masą serową
Kroki postępowania
3 szklanki mąka pszenna,
1 szklanka mleko o letniej tempp,
5 dag drożdże,
2 łyżki oliwa,
2 sztuki żółtko jaja,
3/4 łyzeczki Sól,
2 łyzeczki cukier
Do mleka (1/2szklanki) o temp pokojowej dodajemy drożdże i cukier.Dodajemy ok 1 łyżki mąki pszennej typ 450.Mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
Jajka- oddzielamy żółtka od białek. Do miski wkładamy żółtka i pozostałe mleko. Dodajemy do mąki połączonej z solą.
Dodajemy drożdze i zganiatamy ciasto, pod koniec dodajemy oliwę. Zagniatamy, odstawiamy na 30-40 minut,by podwoiły swoją objętość.
Mozemy robić też różnie kształty, w przypadku mojego zwierzaka- nadzienie umieściłem w głowie i tułowiu.
Wszystko zależy od nas.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w blaszkach posypanych np. bułką tartą. Temp 200 stopni.