Przepis i sposób przygotowania na: Bułgarskie ciasto Caprise
szczypty soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać 1/3 szklanki cukru.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Przesianą mąkę wymieszać z
mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do kremu i dokładnie
wymieszać .Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wszystko
połączyć. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez 30 minut.
Polewa: Pod koniec pieczenia 4 żółtka mocno ubić z pół szklanki
cukru pudru.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać polewą z żółtek i
ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika na około 10 minut.
Wyciągnąć i ostudzić.