Przepis i sposób przygotowania na: Butelkowy sernik na zimno z malinami
Do miski przełożyć oba serki, dodać wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier puder. Dobrze wszystko wymieszać za pomocą miksera. Maliny przełożyć do drugiej miski (kilka zostawić do dekoracji sernika) i zgnieść na miazgę ( najlepiej tłuczkiem do ziemniaków). Zgniecione maliny dodać do masy serowej i ponownie mikserem połączyć. Stopniowo wlewać mleko z żelatyną i cały czas miksować mikserem. Gdy mleko zostanie wmieszanie w masę zakończyć mieszanie.
Na butelkę położyć lejek i stopniowo wlewać masę do butelki. Wlać masę mniej więcej do 3/4 wysokości butelki ( jeśli masy będzie więcej przelać do salaterki lub wysokiej szklanki-jednakże te składniki przewidziane są tak aby wszystko zmieściło się w butelce).Odłożyć do lodówki aby masa stężała ( butelka musi w lodówce leżeć).
W międzyczasie galaretkę rozpuścić i ostudzić. Gdy będzie zimna delikatnie przez lejek wlać do butelki. Ponownie odłożyć na leżąco do lodówki do stężenia. Przed podaniem wyjąć sernik z butelki,a następnie udekorować śmietaną ubitą na sztywno i owocami. Smacznego!