Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone dość grubo pieczarki, chwilę obsmażamy. Dodajemy pieprz i przyprawę do gulaszu. Nakrywamy pokrywką i czekamy chwilę, aż grzyby puszczą sok. Dodajemy cebulę, mieszamy i znowu na chwilę przykrywamy. Kiedy grzyby puszczą już dużo soku dodajemy cieciorkę, mieszamy i dusimy około 5-10 minut, aż cieciorka nieco zmięknie. Całość przekładamy do większego garnka, dodajemy osączone fasole, mieszamy. Dodajemy osączone: groszek i kukurydzę oraz pomidory z zalewą. Mieszamy. Chwilę całość dusimy i dodajemy warzywa mrożone oraz przyprawę do chili con carne. Mieszamy. Kiedy uznamy, że warzywa mają odpowiednią dla nas miękkość dodajemy ketchup, który nada posmaczku ale i nieco zagęści nasze chili, oraz wyciśnięty czosnek. Mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, żeby się przegryzło. Danie powinno mieć gęstą konsystencję, jeżeli jest zbyt wodniste, odparowujemy je, mieszając, żeby się nie przypaliło. Podajemy z pieczywem, ryżem lub makaronem.