Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje)
Kroki postępowania
(Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję i takie ma być.)
Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości - na 30 minut.
![Krok 1 - Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-octem-bez-wyrabiania-zawsze-sie-udaje1-2.jpg)
![Krok 2 - Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-octem-bez-wyrabiania-zawsze-sie-udaje2-2.jpg)
Chlebek odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Po wyrośnięciu, wierzch ciasta spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami.
![Krok 3 - Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-octem-bez-wyrabiania-zawsze-sie-udaje3-2.jpg)
(Należy unikać otwierania piecyka w trakcie pieczenia.)
Po upłynięciu powyższego czasu - chleb zostawić na 5 minut w piekarniku i nie otwierać drzwiczek.
Następnie wyjąć go z blaszki i pozostawić do ostudzenia na metalowej kratce - aby równomiernie odparował
Kroić po upływie minimum godziny.
![Krok 4 - Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-octem-bez-wyrabiania-zawsze-sie-udaje4-2.jpg)