Przepis i sposób przygotowania na: chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym
Kroki postępowania
Wieczorem na dzień przed pieczeniem chleba, wymieszać około 200g aktywnego zakwasu z całością mąki żytniej razowej typ 2000, dodając około 2 szklanki wody. Konsystencja powinna być jak na placki. Przykryć i odstawić na całą noc.
Rano odłożyć do lodówki 200 gram tego zakwasu do słoiczka na następny chleb. Do reszty wlać około 2 szklanki wody i wymieszać. Ciasto ma być luźne/ rzadkie.
Dodać zmielone w elektrycznym młynku do kawy przyprawy, sól i cukier.
![Krok 1 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-trzech-mak-z-kolendra-rozmarynem-i-siemieniem-lnianym1-2.jpg)
![Krok 2 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-trzech-mak-z-kolendra-rozmarynem-i-siemieniem-lnianym2-2.jpg)
![Krok 3 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-trzech-mak-z-kolendra-rozmarynem-i-siemieniem-lnianym3-2.jpg)
Ciasto po wymieszaniu odstawić na 30 minut aby zawiązał się gluten, po czym wyrabiać jeszcze parę minut.
![Krok 4 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-trzech-mak-z-kolendra-rozmarynem-i-siemieniem-lnianym4-2.jpg)
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum.
![Krok 5 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-trzech-mak-z-kolendra-rozmarynem-i-siemieniem-lnianym5-2.jpg)
Wtedy zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec 30-40 minut do suchego patyczka.
![Krok 6 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-trzech-mak-z-kolendra-rozmarynem-i-siemieniem-lnianym6-2.jpg)
Dzięki ziołom chleb jest bardzo aromatyczny. Cukier brązowy jeszcze lepiej jest zastąpić melasą lub syropem z buraka cukrowego smak jest jeszcze lepszy. Niestety skończył mi się taki syrop i użyłam cukier trzcinowy.
Smacznego.
![Krok 7 - chleb z trzech mąk z kolendrą, rozmarynem i siemieniem lnianym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-trzech-mak-z-kolendra-rozmarynem-i-siemieniem-lnianym7-2.jpg)