Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chłodnik butwinkowy z jajkiem

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

botwina
2 pęczki
ogórki małosolne
2 szt.
ogórek zielony
1 szt.
rzodkiewki
pęczek
koperek
1/2 pęczka
szczypiorek
1/2 pęczka
czosnek
2 ząbki
śmietana kwaśna
1/2 szkl.
kefir
3 szkl.
maślanka
2 szkl.
sól szczypta
jajko ugotowane na twardo
3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik butwinkowy z jajkiem

1. Botwinę umyj, drobno pokrój. Włóż do rondla, zalej niewielka ilością wody. Duś do miękkości na małym ogniu. Ostudź.
2. Ogórki małosolne i ogórek zielony pokrój w małą kostkę. rzodkiewki oczyść, zetrzyj na tarce. Koperek i szczypiorek umyj, posiekaj.
3. Do ostudzonej botwiny wlej śmietanę, kefir i maślankę, wymieszaj. Dodaj koperek, szczypiorek, rzodkiewki i ogórki. Przypraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godz. Chłodnik ponownie przypraw do smaku. przelej do miseczek, dodaj pokrojone na ćwiartki jajko. Możesz posypać również posiekanym szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 15.01.2014 07:35
pyszny chłodnik
AURELKA 01.09.2012 10:17
uwielbiam
Papryczka 17.12.2011 11:31
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak