Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho z bezą
maka 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżka
masło 250 g
żółtko 4 sztuki
śmietana 3 łyżki
masa:
mleko 1/2 l
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 250 g
mąka pszenna 2 łyżki
cukier waniliowy
żółtko 2 sztuki
beza:
białko 4 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka
ciasto:
Do większej miseczki przesypujemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem , śmietaną oraz cukrem waniliowym. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do miski. nożem siekamy je razem z mąką i resztą sypkich składników. W środek wbijamy żółtka. Cisto delikatnie wyrabiamy. Dzielimy je na dwie równe części po czym każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszek. Oba muszą być jednakowej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasto. Każdy placek smarujemy dżemem. Pieczemy około 15-20 minut. Oba placki po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Beza:
Białka należy ubić na sztywno. pod koniec ubijania dodajemy make ziemniaczaną. Tak powstałą bezę rozkładamy po równo na plackach i posypujemy drobno posiekanymi orzechami.Placki z beza pieczemy kolejny kwadrans.
krem:
Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy ją z mąkami i cukrem waniliowym, dodając żółtka. Resztę mleka należy zagotować i ugotować na nim budyń. Odstawiamy go do ostygnięcia, po czym zimny łączymy z masłem. Ja dodaję porcjami budyń do masła. masą przekładamy oba placki, ale tak, aby na górze była beza.