Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

5.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka
250 g
margaryna
150 g
cukier
80 g
jaja
1 szt
sok z pomarańczy
2 łyżka
skórka z pomarańczy
2 łyżka
Polewa:
gorzka czekolada
50 g
mleko
1 łyzka
sok z pomarańczy
1 łyżka
skórka z pomarańczy
1 łyżeczka
ozdoby cukiernicze
orzechy włoskie
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

Zimną margarynę siekamy z mąką i cukrem.

Dodajemy jajko, sok i skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy i szybko zagniatamy ciasto.

Wkładamy na jakieś 6 minut do zamrażarki po czym rozwałkowujemy, wycinamy serduszka i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Pieczemy kilka minut do zrumienienia (uwaga, szybko się pieką więc trzeba być czujnym)

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, sokiem i skórką.

Upieczone ciasteczka smarujemy czekolada i dekorujemy ozdobami cukierniczymi.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 15.06.2012 17:43
ekstra
V_kuchareczka 15.06.2012 09:53
Bardzo pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak