Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-gruszkowe

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna
200 g
cukier
175 g
cukier waniliowy
2 torebki
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
jajko
3 sztuki
mąka
150 g
proszek do pieczenia
2 czubate łyżeczki
mąka ziemniaczana
100 g
półgorzka czekolada
50 g
gorzka czekolada
50 g
tłuszcz do formy
gruszki
2 sztuki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Masło postawić w ciepłym pomieszczeniu i poczekać aż zmięknie do tego stopnia, by można je było łatwo rozsmarować. W tym czasie cukier wymieszać z cynamonem, cukrem waniliowym i jajami. Po rozpuszczeniu się cukru utrzeć na pienistą masę, ubić tłuszcz. Do tłuszczu dodawać porcjami masę jajeczna. Po powstaniu białej, kremistej masy wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i przesiać na masę.
Wymieszać chochlą. Czekoladę pokroić w bardzo drobną kostkę lub grubo zatrzeć. Gruszki obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, szypułkę i ogonek. Pokroić w niezbyt mała kostkę i wraz z czekoladą dodać do ciasta. Przelać do dokładnie nasmarowanej tłuszczem formy, wyrównać.
Temp pieczenia: 180 stopni C.
Czas pieczenia: 70-75 minut.
Po 10 minutach ciasto wytrząsnąć z formy, przełożyć do wystygnięcia na kratkę kuchenną. Przed podaniem posypać cienką warstwą cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak