Przepis i sposób przygotowania na: ciasto daktylowo orzechowe (djamilah)
Kroki postępowania
1. Daktyle po wyjęciu z opakowania sparzyłam wrzątkiem. Pokroiłam na cienkie kawałki.
![Krok 1 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-daktylowo-orzechowe-djamilah6-2.jpg)
2. Orzechy włoskie zmieliłam średnio drobno w malakserze.
![Krok 2 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-daktylowo-orzechowe-djamilah3-2.jpg)
3. Masło sklarowałam. Żółtka ubiłam z połową cukru, dolewając masło ubijałam dalej na gładką, gęstą masę. Masę dolałam do daktyli i orzechów wymieszanych ze zmieloną na mąkę kaszą jaglaną, którą można zastąpić skrobią i dokładnie połączyłam składniki.
![Krok 3 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-daktylowo-orzechowe-djamilah4-2.jpg)
4. Białka ubiłam ze szczyptą soli, dodałam drugą połowę cukru i dalej ubijałam aż cukier się rozpuścił. Białka dodałam do masy i delikatnie połączyłam mieszając łyżką.
![Krok 4 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-daktylowo-orzechowe-djamilah5-2.jpg)
5. Ciasto przelałam do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 16/17 cm. Udekorowałam kilkoma daktylami.
![Krok 5 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-daktylowo-orzechowe-djamilah1-2.jpg)
6. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Piekłam 20 minut, wtedy ciasto zaczęło mocno brązowieć, dlatego zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i piekłam jeszcze 10 minut.
![Krok 6 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-daktylowo-orzechowe-djamilah2-2.jpg)
Gotowe, ciasto jest przepyszne, słodkie, bogate w smaku, wilgotne i puszyste. Smacznego.
![Krok 7 - ciasto daktylowo orzechowe (djamilah) foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-daktylowo-orzechowe-djamilah0-2.jpg)