Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 3 sztuki
drożdże 30 gram
mąka pszenna 300 gram
sól 1 łyżeczka
mleko 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
masło 75 gram
cukier 4 łyżki
cynamon 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 sztuka
cukier puder 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami

Drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i 4 łyżki ciepłego mleka.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie łączymy (najlepiej wymieszać razem w misce) mąkę z cukrem waniliowym i łyżeczką soli.
Dodajemy do mąki jajko, pozostałą część mleka (ciepłego) roztopione i ostudzone masło oraz rozczyn.
Intensywnie mieszając łączymy składniki ciasta.
Przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto przelewamy na posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę (u mnie tortownica o średnicy 26cm).
Jabłka obieramy, kroimy w półksiężyce.
Wkładamy do miski dodajemy cukier z cynamonem.
Obtaczamy jabłka w cukrze z cynamonem i układamy wbijając delikatnie w ciasto .
Na koniec dodajemy na wierzch ciasta wiórki startego masła.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C około 30 - 35 minut.
Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 15.10.2012 11:44
pychotka
Sylwia26 27.09.2012 18:16
Apetycznie się prezentuje :)
Barbara/zuza22_85 27.09.2012 17:56
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak