Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie łączymy (najlepiej wymieszać razem w misce) mąkę z cukrem waniliowym i łyżeczką soli.
Dodajemy do mąki jajko, pozostałą część mleka (ciepłego) roztopione i ostudzone masło oraz rozczyn.
Intensywnie mieszając łączymy składniki ciasta.
Przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto przelewamy na posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę (u mnie tortownica o średnicy 26cm).
Jabłka obieramy, kroimy w półksiężyce.
Wkładamy do miski dodajemy cukier z cynamonem.
Obtaczamy jabłka w cukrze z cynamonem i układamy wbijając delikatnie w ciasto .
Na koniec dodajemy na wierzch ciasta wiórki startego masła.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C około 30 - 35 minut.
Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem.