Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 8 łyżek
masło 13 dag
jajko 4
mleko 1,5 szklanki
drożdże 5 dag
cukier waniliowy

Kruszonka

masło 5 dag
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 1/2 szklanki

Dodatkowo

rabarbar 15-20 lasek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

1. Rozkruszyć drożdże, zalać połową letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypać mąkę i wlać wyrośnięty rozczyn.
3. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki i wyrabiać ciasto, dolewając resztę ciepłego mleka.
4. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodać roztopione masło i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Następnie dodać 3/4 pokrojonego rabarbaru - zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia.
5. Przygotować kruszonkę siekając wszystkie składniki na nią przeznaczone i schłodzić w lodówce.
6. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą posypać pozostałym rabarbarem i kawałkami kruszonki. Odstawić na chwilę, aby jeszcze podrosło.
7. Piec około 60 minut w piekarniki rozgrzanym do 180 - 190 stopni. Po mniej więcej 40 minut pieczenia warto przykryć ciasto pergaminem, tak aby kruszonka za bardzo się nie spiekła.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 17.05.2015 16:41
super wypiek
marenka 17.05.2015 16:08
Pyszne to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak