Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szk
mleko 0,5 szk
olej 0,5 szk
cukier 0,5 szk
jajko 2 szt
drożdże 1/3 kostki
śliwki

Kruszonka

masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka
mąka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Drożdże posypać niewielką ilością cukru i mąki oraz zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 20 minut. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać jajka, mleko, olej i zaczyn. Całość zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. Na wierzchu ułożyć śliwki.
Masło roztopić, dodać cukier oraz mąkę. Wszystko razem zagnieść i pokruszyć na cieście.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 20.09.2015 15:59
ja tez lubię takie ciasta :-)
marenka 20.09.2015 10:41
lubię takie ciasta
Mama niejadka 20.09.2015 10:17
Pyszne ciasto
Ewelina1991 20.09.2015 09:40
pyszny wypiek
pestka 20.09.2015 09:30
pyszny deser
Babeczka35 20.09.2015 07:42
Uwielbiam drożdżowe ze śliwkami.;)
Franciszek 20.09.2015 00:49
moje ulubione ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak