Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowo-orzechowe
Kroki postępowania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając partiami dodać miękką margarynę i śmietanę. Wsypać mąkę z proszkiem, zagnieść ciasto i podzielić na pół. Rozwałkować do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
![Krok 1 - Ciasto kokosowo-orzechowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-kokosowo-orzechowe1-2.jpg)
Orzechy drobno posiekać. W rondlu rozgrzać miód z cukrem, dodać masło i na koniec orzechy. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto i piec w temp. 190 stopni 10 minut do lekkiego zrumienienia.
![Krok 2 - Ciasto kokosowo-orzechowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-kokosowo-orzechowe2-2.jpg)
Białka ubić z solą, ubijając partiami dodawać cukier. Do ubitych na sztywno białek dodać wiórki kokosowe i wymieszać łopatką. Drugie ciasto posmarować dżemem, wyłożyć masę kokosową, wyrównać i piec na złoty kolor w temp. 190 stopni ok. 15 minut. Ja oba ciasta piekłam na dolnej półce piekarnika.
![Krok 3 - Ciasto kokosowo-orzechowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-kokosowo-orzechowe3-2.jpg)
![Krok 4 - Ciasto kokosowo-orzechowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-kokosowo-orzechowe4-2.jpg)