Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z galaretką i jabłkami
Żółtka miksujemy z cukrem,wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą,białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i łączymy z masą.blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką .
2.
Ciasto przelewamy na blaszkę Wielkość blaszki 24/38. Pieczemy od 30 - 35 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy .
3.
Mus jabłkowy podgrzewamy do gorącego wsypujemy galaretki ,mieszamy odstawiamy do przestygnięcia i do lekkiego stężenia.
4.
Krem karpatkowy robimy według opisu na opakowaniu. 2 pozostałe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie ( tak jak w przepisie na opakowaniu) dajemy do lekkiego stężenia abyśmy jeszcze rozmieszać i powstały by nam takie kryształki.
5.
Na wystudzone ciasto nakładamy,tężejący mus jabłkowy wkładamy do lodówki na godzinkę.,na mus nakładamy masę karpatkową,i znowu do lodówki gdzieś na 15 min.wyciągamy z lodówki i nakładamy tężejącą galaretkę( kryształki ). ponownie wkładamy do lodówki aby wszystko ładnie się stężało