Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Kroki postępowania
Ciasto jest lekkie i dietetyczne dzięki głównemu składnikowi, jakim jest marchewka oraz zastosowaniu cukru pudru, przygotowanego z cukru brzozowego (ksylitolu), zawierającego o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier.
* jeśli nie posiadamy ksylitolu, do przygotowania ciasta możemy użyć także cukru białego bądź trzcinowego.
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
![Krok 1 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-marchewkowe-z-zurawina-i-orzechami-wloskimi1-2.jpg)
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz cynamon.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
![Krok 2 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-marchewkowe-z-zurawina-i-orzechami-wloskimi2-2.jpg)
![Krok 3 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-marchewkowe-z-zurawina-i-orzechami-wloskimi3-2.jpg)
![Krok 4 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-marchewkowe-z-zurawina-i-orzechami-wloskimi4-2.jpg)
![Krok 5 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-marchewkowe-z-zurawina-i-orzechami-wloskimi5-2.jpg)
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 - 45 minut.
* Przed końcem pieczenia, warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest właściwie upieczone.
![Krok 6 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-marchewkowe-z-zurawina-i-orzechami-wloskimi6-2.jpg)
Życzę smacznego! :)
![Krok 7 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-marchewkowe-z-zurawina-i-orzechami-wloskimi7-2.jpg)