Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowo-dyniowe
Jajka mieszamy z cukrem, olejem, ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią, marchewką i puree z dyni. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, którą wcześniej mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą korzenną. Całość mieszamy aby nie było grudek. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, delikatnie wszystko mieszamy.
Tak przygotowaną masę wlewamy do formy (u mnie okrągła o średnicy ok. 25cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50min.
Wyjmujemy do ostudzenia, w międzyczasie przygotowujemy krem: śmietanę kremówkę ubijamy, gdy zesztywnieje dodajemy stopniowo cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając, następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone. Ubijamy aż krem będzie sztywny, bez grudek.
Po wystudzeniu ciasta nakładamy na nie krem i rozprowadzamy równomiernie. Przechowujemy w lodówce.