Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto nugatowe

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sucharków
10
mielonych migdalow
150 g
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
margaryny
175 g
cukru
150 g
cukier waniliowy
1
Sklep Prymat
szczypta soli
Masy nugatowej
300 g
jajek
5
cukru pudru
3 łyżki
margaryna
25 (kokosowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto nugatowe

Sucharki rozdrobnić. Wymieszać z mielonymi migdałami lub proszkiem do pieczenia. 150g margaryny utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na pienistą masę. 150 g masy nugatowej pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka, zalać gorącą wodą. Po kilku minutach wodę ostrożnie odlać. Nugat nadaje się już do dodania do masy z tłuszczu i cukru. Dokładnie wszystko wymieszać i dodać jajka. Następnie dosypać masę z migdałów i sucharków i wszystko wymieszać. Formę o średnicy ok 24 cm. dokładnie nasmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Piec ok. 50 min.
Z reszty margaryny, masy nugatowej i margaryny kokosowej, rozgrzanych na parze zrobić polewę. Posmarować nią ciasto. Z cukru pudru i niewielkiej ilości wody zrobić polewę nadającą się do wyciskania w szprycy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak