Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z jabłkami
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z miękką margaryną i cukrem pudrem. Do utartej, puszystej masy dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i kakao- miksujemy do połączenia się składników, oraz dorzucamy zmielone orzechy.
UWAGA: masa będzie bardzo gęsta.
Dodajemy do masy białka i delikatnie mieszamy ze sobą. Następnie wrzucamy jabłka i mieszamy (masy będzie dość mało w porównaniu z jabłkami, ale ciasto urośnie).
Ciasto nakładamy do formy (32×22, albo tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, lekko ugniatamy, aby szczeliny między jabłkami wypełniły się ciastem.
Wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 stopni na 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wystawione ciasto możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem.