Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z pianką
Kroki postępowania
4 szkl mąki
1,5 kostki margaryny
3/4 szkl cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zagnieść na ciasto, podzielić na 2 cześci. Ciastem wylepić dwie takiej samej wielkości blachy, następnie ciasto na obu blachach posmarować powidłami śliwkowymi.
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szkl cukru
2 żółtka
1 kostka margaryny
Połowę mleka zagotować z cukrem, pozostałą część mleka wymieszać z mąkamii zółtkami i wlać do gotującego się mleka,chwilę pogotować. Po wystudzeniu budyniu utrzeć go z margaryna, do kremu dodać 2 szklanki startych drobno orzechów włoskich.
Jeden blat ciasta posmarować kremem a na kremie ułożyć drugi blat ciasta.Włożyć do lodówki na 2 godziny i smacznego :)