Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zebra
Do powstałej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj skórkę z pomarańczy i ponownie zmiksuj na gładką masę.
Podziel ciasto na 2 części, do jednej wmieszaj 2 łyżki mąki, a do drugiej przesiane kakao.
Włącz piekarnik, ustaw go na 170 oC i natłuść keksówkę.
Do przygotowanej formy wlewaj na przemian ciasto jasne i ciasto ciemne (niestety ten etap zaniedbałam), po czym włóż do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temp 170 oC przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC i piecz kolejne 40 minut lub do suchego patyczka.
Po ostygnięciu polej lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanym z sokiem pomarańczowym i opcjonalnie posyp kandyzowanymi owocami.